Káva s mírou jako lék

Káva s mírou jako lék

Datum: 05. říjen 2018, napsal: Michal Kubant

Obsah kofeinu v kávě Robusta je přibližně dvakrát větší než v druhu Arabica. Množství kofeinu v kávě se významně mění v závislosti na typu produktu (Arabica, Robusta, nebo poměru Arabica a Robusta ve směsi), jemnosti mletí, způsobu přípravy (Espreso, turecká nebo filtrovaná káva) a na objemu šálku kávy.

Epidemiologické a studie ukazují pozitivní efekt konzumace kávy na různé zdravotní problémy, jako jsou psycho-aktivní odezvy, pozornost či náladovost, neurologické podmínky, metabolické poruchy (diabetes, žlučové kameny) a funkce jater. Avšak vysoké dávky mohou u některých sensitivních jedinců vyvolávat negativní projevy, včetně stavů úzkosti, tachykardie a nespavosti.

Přiměřené množství je dle studií definováno mezi dvěmi až čtyřmi šálky za den.

Pití kávy může pomoci při bolestech hlavy nebo migréně (zde ovšem jen omezeně, při slabších stavech). Největší význam má káva jako stimulant centrálního nervového systému.

Díky obsaženému kofeinu slouží jako mírně povzbuzující prostředek vyvolávající pocit vitality a lepšího zvládnutí duševních i fyzických úkonů. Napomáhá také snižovat pocit únavy.

Káva se obecně považuje za bezpečnou. Toxikologové uvádějí, že za smrtelnou dávku se považuje 100 až 200 šálkům kávy. Nicméně, dlouhodobé pití většího množství kávy může způsobit neklid, nervozitu, podrážděnost, nespavost, zrychlenou a nepravidelnou srdeční činnost, psychomotorický neklid a další nežádoucí účinky.

U citlivějších osob se to může projevit po vypití dvou až čtyř šálků kávy denně, u “kafařů” při pravidelném pití více jak pěti šálků kávy denně. Důležité je si uvědomit, že vnímavost každého na kofein může být různá.